Wat is overgewicht?

Wat is overgewicht? Kort gezegd is het hebben van te veel vetweefsel (naar verhouding van het lichaam) overgewicht. De oorzaak ligt bij het feit dat het lichaam meer voedingstoffen (energie) binnen krijgt dan nodig is voor de gemiddelde energiebehoefte om te kunnen functioneren. Deze behoefte is afhankelijk van de stofwisseling.

Wat zijn de oorzaken?

Overgewicht of ook wel zwaarlijvigheid genoemd kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. In onze huidige samenleving is er steeds minder ruimte om gezond te eten. Er zijn steeds meer twee verdieners, waardoor er geen tijd of behoefte over blijft om te koken. Er worden steeds meer kant en klare maaltijden gehaald en ook de magnetron heeft zijn weg gevonden in onze keuken. Het even lopen naar de Cafetaria gaat ons gemakkelijker af dan na een dag harde arbeid nog achter het aanrecht te gaan staan om zo een heerlijke, maar ook een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Toch is de grootste boosdoener van dit moment Stress. Stress die wordt veroorzaakt door dat we alles steeds sneller en beter willen en moeten doen. Een aantal andere oorzaken kunnen zijn:

 • Genetische aanleg
 • Onderliggende ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Cushing)
 • Eetziekte zoals eetbuienstoornis
 • Te weinig slaap
 • Energie-rijk dieet
 • Beperkte lichaamsbeweging en zittende levensstijl
 • Toename van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding, met name fructose

Overgewicht en obesitas zijn de belangrijkste problemen voor de volksgezondheid in ons land. Sinds de jaren 80 zijn zowel volwassen mannen en vrouwen zwaarder geworden, de vorm van obesitas heeft zelfs een verdubbeling doorgemaakt in de laatste 20 jaar! Kinderen worden ook steeds zwaarder.

Wat is overgewicht; wat zijn de gevaren van overgewicht?

 • suikerziekte
 • hoge bloeddruk
 • hart- en vaatziekten
 • verhoogd cholesterol
 • slaapapneu
 • onvruchtbaarheid
 • rugpijn
 • artrose van heupen, enkels en knieën
 • depressie en lage zelfwaardering

Sneller afvallen
Buikvet Verbranden In 4 Simpele Stappen

Wat is overgewicht

Hoe weet je of je te zwaar bent?

Dit kan je meten door je BMI te berekenen aan de hand van een formule. De BMI, ook wel de Body Mass Index genoemd, is een berekening (formule) dat u kan helpen een inzicht te geven of je een gezond of ongezond lichaamsgewicht hebt. Deze berekeningen worden gebruikt door doktoren, artsen en sportscholen. Het BMI is een verhouding tussen gewicht en lengte uitgedrukt in een getal.

Om uw BMI te berekenen deelt u uw gewicht (gemeten in kilo’s) door uw lengte (gemeten in m) in het kwadraat. Bij het meten van het BMI wordt er geen onderscheid gemaakt tussen vet- en spierweefsel voor het lichaamsgewicht.

Wat is overgewicht; Een Voorbeeld:
Stel… je weegt 85 kilo, en je bent 1.80 meter lang, dan Deel je de 85 kilo door 1.80 in het kwadraat, dus: 85 gedeeld door (1.80 maal 1.80). Het getal is afgerond 26. Dit zou betekenent dat je in de term overgewicht zit.

De algemeen aanvaarde definities van gewichtsklassen door BMI zijn:

ondergewicht = onder het getal 18.5, er mogen wel wat kilo’s bij.
normaal
= tussen de 18.5 – 24.9, de berekening geeft een ideaal gewicht aan en je hoeft dus niets te doen. uiteraard wel gezond blijven eten en leven.
overgewicht
= tussen de 25 – 30, dit betekent dat u enkele kilo’s te zwaar bent.
zwaarlijvig (obesitas)
= tussen de 30 en 40, dit betekent dat je direct iets aan je gewicht moet gaan doen. Het is slim om je huisarts om advies te vragen om niet nog meer aan te komen.
Dringend morbiditeitsrisico (morbide obesitas)
= Als het getal boven de 40 ligt. Je loopt door je zware overgewicht een enorme gezondheidsrisico’s. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts. Deze kan dan samen met jou een plan van aanpak opzetten of je doorverwijzen naar een dieetdeskundige. Deze zal je dan begeleiden tijdens je traject om de overtollige gewicht te verliezen. Er kan al sprake van morbide obesitas zijn bij een BMI van meer dan 35, indien er samenhangende problemen voordoen als: hoge bloeddruk, hartklachten, suikerziekte,  gewrichts-, of longklachten.
De term superobesitas
wordt gebruikt bij een BMI van boven de 50.

Deze BMI-waarden gelden alleen voor volwassenen van 18 jaar en ouder en zijn gebaseerd op studies. Daarom zijn ze niet van toepassing op kinderen.

Om met je BMI te berekenen welk gewicht het beste bij je past kun je de volgende berekening toepassen.

Wat is overgewicht; Voorbeeld:

Je hebt een BMI van 22,5 en bent 1.80 lang.
Dan krijg je de volgende berekening 22,5 x 1.80 x 1.80 (kwadraat) = 73 kilo afgerond. Dit is nu je ideale gewicht voor jouw lengte.

Een andere manier om je gewicht te controleren is het meten van je taille omtrek, met behulp van een meetlint. Dit geeft u een idee van het te veel opgeslagen vet rond je middel. Taille omtrekken geassocieerd met een verhoogd risico voor de gezondheid zijn:

Voor mannen – taille omtrek groter dan 94cm
Voor vrouwen – Taille omtrek van meer dan 80cm

Wikipedia overgewicht
TIP: Bereken nu je BMI en onderneem stappen waar nodig! Wat is BMI en hoe bereken ik dit?