De waarheid over cholesterol

De waarheid over cholesterol; Cholesterol is niet de grootste veroorzaker van hartziekten. Deze informatie krijgen wij via verschillende kanalen tot ons, maar het ligt niet aan de cholesterol zelf of het eten waar cholesterol in zit, het is juist de combinatie van eten, met andere dingen die ervoor zorgen dat je lichaam ontstoken raakt, waardoor je hartziekten krijgt (evenals diabetes en hoge bloeddruk).

De waarheid over cholesterol; Wat is cholesterol en waarom hebben we het nodig?

Cholesterol is een zachte substantie wat om vetten zit in alle lichaamscellen en bloedvaten. Cholesterol houdt je lichaam gezond, want het zorgt voor het vernieuwen van de celmembranen, Cholesterol zorgt ook voor de aanmaak van gal (waardoor vet verbrand). Ook zorgt het voor het metabolisme van in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K. Het zorgt ook voor de opname van vitamine D en hormonen (cortisol en aldosteron, progesteron, estrogenen en testosteron).

De waarheid over cholesterol

De waarheid over cholesterol; Hoe kan zo iets goeds ook zo slecht zijn?

Cholesterol is foutief aangemerkt als veroorzaker van hartziekten. Tijdens onderzoek van bloedvaten bij iemand die een verhoogd risico op een hartaanval heeft, zijn de levels van cholesterol en plaque heel hoog. Cholesterol wordt gebruikt om ontstekingen te remmen. Het zal zich alleen aan de bloedvaten hechten als hier een ontsteking is. Het is inmiddels bekend dat de grootste veroorzaker van hartziekten chronische ontstekingen zijn. Een belangrijke vraag die we onszelf moeten stellen: hoe kunnen we minder ontstekingen in ons lichaam krijgen, zodat de cholesterol zich niet in onze bloedvaten ophoopt? We moeten minder dingen doen die ontstekingen veroorzaken, en meer dingen doen die ontstekingen tegengaan. Ten eerste moeten we van eten afblijven dat ontstekingen veroorzaakt. Eten dat voor een snelle aanmaak van insuline zorgt, zal ook ontstekingen veroorzaken. Dat is onder andere suiker, witbrood, zuivelproducten en bewerkt eten.

De waarheid over cholesterol; Wat kun je dan nog wel eten?

Vers eten, zoals fruit, groente, magere vleesproducten, noten en heel veel water. Veel omega-3 rijk voedsel zorgt ook voor vermindering van ontstekingen (zalm, biologische eieren, walnoten, sardines).

De waarheid over cholesterol; Medicijnen tegen een verhoogd cholesterol?

Je kunt natuurlijk een pilletje nemen, zodat je geen veranderingen in je eetpatroon hoeft aan te brengen. Maar dan ken je de bijwerkingen van deze medicijnen nog niet. De meest bekende bijwerkingen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijnen en spierafname. Cholesterol is belangrijk voor het vernieuwen van celmembranen, door het nemen van medicijnen tegen de aanmaak van cholesterol, kun je dus de vernieuwing van celmembranen tegengaan. Veel Nederlanders nemen medicijnen tegen een verhoogd cholesterol gehalte, maar het aantal mensen met een hartaanval of hartziekte neemt alleen maar toe. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid. Een gezond voedingsplan zorgt ervoor dat je minder ontstekingen in je lichaam hebt, waardoor je de kans op hartziekten en een hartaanval verkleind!

Gezond Eten voor Jongeren
Buikvet Verbranden In 4 Simpele Stappen
Afvallen top 10
Cholersterol (hartstichting.nl)